当前位置: 学院主页>>学术研究>>学术交流>>正文

西安外国语大学美国研究所系列学术讲座之一顺利进行

2017年05月12日 09:00  点击:[]

2017年5月11日,美国杜克大学研究者Chantel Griffin女士应邀在我院会议室,做了题为“(Mis)Represented on the Silver Screen?—Black Academy Award Winners and African American Identity(银幕中的呈现(误现)?黑人奥斯卡奖获得者及其非裔美国人身份)”的讲座,讲座由西安外国语大学美国研究所主任、我院李本县教授主持。

讲座中,Chantel Griffin以电影产业为切入点,通过分析呈现在电影银幕上的黑人形象,探讨了黑人演员在影片中被固化的刻板印象以及有意或无意中被注入的种族偏见。Chantel追索了1940-2017数届黑人奥斯卡奖获得者的银幕形象,批判性地论说了电影中黑人及黑人女性被呈现时可能引起的暴力、罪恶及奴役化的联想。在座师生在此次讲座中获得了一种审视美国黑人影片的新视角,并与Chantel在讲座最后就黑人身份及其在电影中的形象变化进行了热烈的讨论。Chantel Griffin在讲座中声情并茂, 绘声绘色, 其非裔美国人的身份与视角深刻而独到, 为我院师生带来了一次跨越文化、地域的思想交流,有利于我院师生学术研究维度向更为多元化的方向发展。

主讲人简介:

Chantel Griffin, a Duke University Alum currently residing in Xian. With a background in Cultural Anthropology, Education and Media Studies, Ms. Griffin has always been drawn to issues of race, stereotyping and the plight of the marginalized. Her experience ranges from work at the Duke Center for Multicultural Affairs, advising The Organization for Black Collegians, to English education in China. The later forms the basis for future research, to study the inner workings of the Chinese English industry to better address the exponential growth of Chinese students abroad.

上一条:西安外国语大学澳大利亚研究中心系列学术讲座之二顺利进行