当前位置: 学院主页>>学术研究>>学术交流>>正文

西安外国语大学美国研究所系列学术讲座之二顺利进行

2017年06月07日 09:00  点击:[]

2017年6月6日,美国鲍林格林大学Anca Birzescu博士应邀在我院会议室,为师生做了题为“Shifting Selves: Negotiating Roma Identity in Contemporary Urban Spaces— An Ethnographic Study”的讲座,讲座由西安外国语大学美国研究所主任、我院李本现教授主持。

讲座伊始Anca Birzescu博士借 “What comes to your mind when  we mention Gypsies?”的问题引出了讲座内容,她强调该讲座旨在分享自己的学术研究之旅和学术经历,讲座在政治、经济和社会背景下,主要探究了罗马尼亚少数种族吉普赛人与主流群体之间的身份协商,涉及到文化身份标志,比如性别,民族,阶级等等。同时,Anca Birzescu博士详细介绍了吉普赛人的人口、分布、语言情况,以及Gypsies的由来、历史背景、分布情况、游牧历史,术语标签,以及被纳粹杀害的遭遇等。随之表达了自身作为学者和研究人员在后殖民主义领域的研究和其他不同形式的殖民主义情况,Said在解构东方主义时对欧洲中心论的批判,Homi Bhabha的后殖民理论和学术研究方法。

在讲座的回答环节,Anca Birzescu耐心地为在座师生答疑解难,令在座师生意犹未尽,收获颇深。

主讲人简介:

Anca Birzescu holds a Ph.D. in Communication Studies from Bowling Green State University, Ohio, and a M.A. in Communication Studies from Florida Atlantic University, Florida. She taught Communication and Women’s Studies courses at Bowling Green State University Firelands. Her research and teaching focus on communication and identity, digitally mediated communication and globalization, intercultural communication, ICTs for development, gender and media, and postcolonial and critical cultural studies. Other scholarly interests include Web 2.0 pedagogies and media and civic discourse in Eastern and Central Europe.