当前位置: 学院主页>>学术研究>>学术信息>>正文
学术信息

西安外国语大学外国语言文学研究所系列学术讲座之二

2017年05月18日 09:00  点击:[]

讲座题目The English Bible and American Literature

英语《圣经》和美国文学

人:美国芝加哥城市学院  Larry S. Su (苏索才) 教授

间:201752315:00-16:30

点:英文学院会议室(教学楼G209

主讲人简介:

苏索才,美国文学博士,美国芝加哥城市学院教授,教授《文学入门》、《美国现代文学》、《美国当代文学》和《高级英文写作》等课程。1983 年考入西安外国语大学英文系,1990年毕业,获英语语言和文学硕士学位并留校任教。1997年留学美国,先后就读于鲍林格林州立大学 (Bowling Green State University) 和印第安那博尔州立大学 (Ball State University),获美国文学硕士和博士学位。2004年受聘芝加哥城市学院 (The City Colleges of Chicago),现为该院终身教授。在《外语教学》、《西安外国语学院学报》、《外国文学》、《英语世界》、《留学生》、《神州学人》、《中国研究生》、中国翻译网、散文网和美国期刊《后殖民研究》(JOUVERT: A Journal of Postcolonial Studies)、《美国文学教学研究》(PALS: Pedagogy and American Literary Studies)、《宗族研究》(Ethnic Studies)、《世界周刊》、《融入美国》(Madeintoamerica.org)等刊物有多篇文章发表。

讲座内容简介:

Biblical literacy is essential to studentsunderstanding of the subject and thematic significance of certain literary works in the American literature. This presentation, using New Criticism and Biblical exegesis, will analyze the Biblical references in Herman Melvilles Bartleby, the Scrivener,James Baldwins Sonnys Blues and Flannery OConnors A Good Man Is Hard to Find.” By comparing both the stories and the Biblical allusions in the literary works, it will address how Christian concepts like suffering, meagerness, benevolence, charity, human connection, guilt and salvation highlight and enrich the story “Bartleby,”how brotherly competition, hostility, misunderstanding, compromise and commitment characterize the tumultuous and complex relationship between the narrator and Sonny in “Sonny’s Blues,” and how sin, crime, punishment, justice, mercy, grace and salvation intensify the confrontation between the God-fearing Grandma and the anti-Christ Misfit in “A Good Man Is Hard to Find.” The presentation will introduce to students some fundamental concepts of Christianity as embodied in the Bible and their frequent appearance in literature and teach students specific and applicable skills to recognize and analyze them.

为了增加文学作品的哲理性、主题性、艺术性和普及性,美国相当多的作家经常在他们的作品中对《圣经》进行引和暗引,因此增加阅读、欣赏这些作品的难度。对《圣经》不熟悉的中国英语专业的学生更是如此。本讲座将对美国文学中经常引用《圣经》的美国作家和他们作品中的《圣经》主题做简单介绍,将使用新批评主义和《圣经》解经法的最新研究成果,重点对杰姆斯·鲍德温的短篇小说《桑尼的布鲁斯》中的兄弟间冲突、和解、包容的宗教主题,赫曼·麦尔维尔短篇小说《抄写员巴特比》中受难、卑微、包容、仁慈、友爱等宗教主题和弗兰纳瑞·欧克纳短篇小说《好人难寻》中罪恶、公义、救赎等宗教主题进行详细的解读。本讲座对英语专业学生了解《圣经》的基本概念和增加对美国文学作品中《圣经》隐喻的识别和欣赏大有裨益。