学术信息
当前位置: 学院主页 >> 学术研究 >> 学术信息 >> 正文
西安外国语大学英文学院学术讲座之一百九十三
发布时间:2023-06-18     作者:   分享到:

座题目:Constraints of UG on its Explanatory Adequacy-A Revisit

人:吴始年 教授

主 持 人赵永刚 教授

讲座时间:6251400-1600

讲座地点:英文学院会议室G209

讲座概要:While certain aspects of Universal Grammar (UG) as proposed by Chomsky have empirically been proven plausible for English and some other languages, questions remain at the level of explanatory adequacy rooted in empirical observation of language use, which lends caveats to UG’s plausibility. This talk will not litigate UG’s essential claims but will look at the applicability of some of the UG principles that pertain to usage data in English and shed some light on what a theory can do to explain the universal constraints on a language and implications for language acquisition.

讲座人简介:

吴始年,现任美国密歇根州宏谷州立大学英语系主任,教授。西安外国语大学校友,后留学美国,先后在北亚利桑那大学攻读英语作为第二语言教学硕士学位和特拉华大学理论语言学博士学位,1995年毕业于北亚利桑那大学,获应用语言学博士学位。1995年起先后任美国南伊利诺大学英语系讲师,加州蒙特雷国际研究院教育语言学研究生院助理教授,加州州立大学蒙特雷分校专业教育中心客座助理教授,密歇根州宏谷州立大学英语系教授并兼任应用语言学研究生项目主任。客座执教经历包括西北大学外国语学院,德国施瓦彼施 格蒙特教育大学英语系,英国金斯顿大学英语系。2003年应邀受聘母校,利用暑假和学术假回母校授课。2007年先后任西安外国语大学英语教授,特聘教授至2022年。

开设的课程有《教育语言学》,《社会语言学》,《二语习得理论》,《二语测试》,《研究方法论》,《语义学》,《英语语法与用法》等。学术论文发表在国内外刊物和丛书中,并参与《新世纪汉英大辞典》英文编辑工作。美国教育考试服务机构 (Educational Testing Service) 客座学者,英语师资资质考试常设委员会成员,全国指导委员会成员,TOEFLPraxisTExES命题及审题人。